Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Αγωνιστική δράση από τις ταξικές δυνάμεις στις τράπεζες ΜΑΡΦΙΝ - ΛΑΪΚΗ και ΚΥΠΡΟΥ


Την ανάγκη ενιαίας δράσης των εργαζομένων στις τράπεζες, με αφορμή τις εξελίξεις στις κυπριακές τράπεζες, αναδεικνύουν οι πρωτοβουλίες των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο, ενώ οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους διαιρεμένους.
Στην κατεύθυνση της ενιαίας δράσης οι παρατάξεις «Αγωνιστική Συνεργασία» στην Τράπεζα «Μαρφίν - Λαϊκή» και «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην Τράπεζα Κύπρου (συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) καλούν την Πέμπτη σε κοινή συγκέντρωση τους εργαζόμενους των δύο τραπεζών, στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος και Σίνα, 4ος όροφος), στις 4.30 μ.μ. Παράλληλα, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ έχει ήδη υπογραμμίσει ότι απαιτείται η οργάνωση του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο και μέτρο γι' αυτό αποτελεί η πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλες τις τράπεζες.

Στην αντίπερα όχθη στέκονται οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων στην Τράπεζα Κύπρου. Η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΣ του Συλλόγου δεν άφησε να μετατραπεί η συγκέντρωση σε γενική συνέλευση παρόλο που οι παρόντες ήταν πολλαπλάσιοι από οποιαδήποτε γενική συνέλευση μέχρι τώρα. Επίσης η πλειοψηφία δεν επέτρεψε την παρουσία συνδικαλιστών από άλλες τράπεζες, αντιμετωπίζοντας το σύλλογο σαν «κλειστό κλαμπ». Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) στο ΔΣ του Συλλόγου της Μαρφίν - Λαϊκής απέρριπτε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για γενική συνέλευση το Σάββατο γιατί θα απουσιάζει ο πρόεδρος!
Μετά τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι αποφάσισαν και πήγαν στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας όπου παρέδωσαν ψήφισμα για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων. Την Πέμπτη θα γίνει νέα συγκέντρωση στις 8 π.μ. και πάλι έξω από τα κεντρικά γραφεία (Λ. Αλεξάνδρας).

Άπραγη η ΟΤΟΕ
Την Τρίτη συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ όπου το «Αγωνιστικό Μέτωπο» υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την οργάνωση των εργαζομένων, να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, όλων των τραπεζών, καθώς το ζήτημα με τις κυπριακές τράπεζες αφορά σε όλο τον κλάδο και είναι απόρροια των γενικότερων αντιλαϊκών σχεδιασμών στην ΕΕ για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Στην αντίπερα όχθη, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, ενώ μιλά για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην πράξη δεν κάνει τίποτα γι' αυτό και το μόνο που αποφάσισε είναι να ζητήσει συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας, το υπουργείο Οικονομικών και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.