Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τραπεζοϋπάλληλοι: Έρμαιο στα κομπρεμί της ηγεσίας της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες


«Πίσω από τις φραστικές κορόνες, η ηγεσία της ΟΤΟΕ καταθέτει στους τραπεζίτες τα διαπιστευτήριά της», σχολίαζαν οι ταξικές δυνάμεις την επομένη της πρώτης συνάντησης των τραπεζιτών με την ΟΤΟΕ για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη επιβεβαίωσε τις ταξικές δυνάμεις πέρα για πέρα.
Οι τραπεζίτες προσήλθαν  χωρίς να έχουν αλλάξει την πρότασή τους για μείωση των μισθών, αύξηση του ωραρίου εργασίας, συρρίκνωση ή κατάργηση μιας σειράς δικαιωμάτων. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που την προηγούμενη φορά δήλωνε πως «απέρριψε το σύνολο της πρότασης των εργοδοτών, ζήτησε αμέσως απόσυρση των προκλητικών απαιτήσεων για να εξασφαλιστεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων», σήμερα συμφώνησε με την πρόταση των τραπεζιτών να φτιάξουν μια «τεχνική» Επιτροπή που θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα.

Η Αλ. Μπαλού, εκπρόσωπος του «Αγωνιστικού Μετώπου» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), κατήγγειλε τη δημιουργία της Επιτροπής, σημείωσε ότι δεν πρέπει η ΟΤΟΕ να σύρεται πίσω από τις απαιτήσεις των τραπεζιτών και πως η συμμετοχή ή όχι σε αυτή πρέπει να αποφασιστεί στο αρμόδιο όργανο της Ομοσπονδίας. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ απάντησε με οργισμένη αντίδραση του προέδρου της, Στ. Κούκου (ΠΑΣΚΕ). Εδώ να σημειωθεί ότι το πρωί της Πέμπτης η πλειοψηφία προχώρησε σε μια άτυπη συνεδρίαση του προεδρείου της Ομοσπονδίας χωρίς να ειδοποιήσουν το «Αγωνιστικό Μέτωπο».

Αποκαλυπτικό ήταν και το περιεχόμενο της συνάντησης. Οι τραπεζίτες επικεντρώθηκαν σε θεσμικά ζητήματα, κυρίως στο ωράριο λειτουργίας των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ζητήσει «ευλύγιστο» ωράριο λειτουργίας. Δηλαδή, το σημερινό ωράριο που είναι 7.45 π.μ.-3.15 μ.μ. να γίνει 8 π.μ.-6 μ.μ. στο πλαίσιο του οποίου ο κάθε υπάλληλος θα ξεκινά σε διαφορετικές ώρες, ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, που υποτίθεται ότι δεν συζητούσε με τίποτα αυτά τα θέματα, είπε χτες ότι δέχεται να συζητήσει για «ευελιξία» του ωραρίου λειτουργίας μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες. Έτσι ανοίγει το δρόμο για την επέκτασή του σε όλο το τραπεζικό δίκτυο, αλλά και για την εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας που αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Άλλωστε, με προηγούμενη κλαδική σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία έχει ήδη δώσει τα απαραίτητα εργαλεία στους τραπεζίτες (απογευματινή λειτουργία και λειτουργία τα Σάββατα για ορισμένο αριθμό καταστημάτων) για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας.